Zoeken
  • Sha Senior

Het Peter Pan Syndroom


“Ik vind het zonde”, dat hoorde ik iemand naast mij tegen een vriend zeggen over mijn zwangerschap. Het feit dat ik er pal naast zat, bleek hem blijkbaar zeer weinig te boeien.

First of all, excuse me? Volgens mij ben ik altijd nog prima in staat om mijn eigen beslissingen te nemen en daarnaast wat is er precies zonde? Zonde dat ik voor mijn gezin kies? Zonde dat ik niet zoals de meeste mensen van in de dertig die ik ken nog sta te poppelen om drie dagen in de week totaal naar de klote te gaan? Zonde omdat ik heb besloten om een voormalige fase in mijn leven af te sluiten en een volgende fase in te gaan?

Wat is er nou precies zo zonde aan deze situatie?


Nu zit ik nu even bot te vieren op het feit dat ik zwaar beledigd was door deze opmerking. Maar daarnaast ben ik ook verbaasd over het feit dat ik met een leeftijd van 28 onder de categorie van, zelf nog een kind zijn en blijkbaar niet capabel val? En sinds wanneer is deze categorie zo nauw verbonden met het afscheid nemen van mijn uitgaansleven. En don’t get me wrong, ik wil nu echt niet alle mensen over een kam gaan scheren want als ik ergens ook wel van houd dan is het wel van een feestje. Maar ik vind dat het weleens tijd wordt om deze pessimistische gedachten de kop in te drukken.

Want wie zegt dat mijn leven straks ‘voorbij’ is? En wat is ‘voorbij’ sowieso voor een term aangezien ik, als je kritisch kijkt, eigenlijk een nieuw leven schenk. Dus het woord ‘begin’ lijkt mij een betere toepassing dan het woord ‘voorbij’, maar dat is even mijn ongezouten mening. En ik denk dan ook dat daar de oorsprong van het probleem ligt. De nadruk dat je leven ‘voorbij’ is zodra je aan het moederschap begint

Er is dus een benaming voor dit soort gedrag, ook wel het Peter Pan syndroom genoemd: De angst voor het volwassen worden en de angst voor het gemis van je vrijheid. Peter Pan, also known as the man who never grow up. Een psychologische term die ik vaker in mijn studie voorbij heb horen komen. Er was een periode dat ik over mijzelf dacht dat ik slachtoffer was van de Peter Pan vloek. Maar het vele reizen en het gehele weekend in de club hangen was voor mij echter een leeg bestaan. En natuurlijk is het ouderschap niet voor iedereen weggelegd en dat is natuurlijk ook helemaal prima. Dat houdt het ook lekker in balans met wijfies zoals ik, die staan poppelen om een gezinnetje te stichten.

Maar de eerstvolgende keer dat iemand nog de term ‘zonde’ naar mijn hoofd wil slingeren, wil ik toch even vragen om hier nog eens heel goed over na te denken.


Groetjes,


Wendy.

2.430 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven